IV "Greizā kompasa" orientēšanās sacensības

1. oktobrī, Tērvetes dabas parkā norisinājās Tautas deju ansambļa "Dardedze" organizētās deju kolektīvu orientēšanās sacensības "Greizais kompass". Sacensības pulcēja vairāk kā pus tūkstoti dejotājus un viņu draugus no 23 deju kolektīviem.

Tautas deju dejotāji kā kultūras mantojuma sastāvdaļa vēlas pieminēt un godināt arī citas Latvijas kultūras vērtības, tāpēc, godinot izcilās latviešu rakstnieces, dramaturģes un dzejnieces Annas Brigaderes 150 gadu jubileju, kā pasākuma norises vieta tika izvēlēta Tērvetes dabas parks, kurā katram pasākuma dalībniekam bija iespēja atgriezties bērnībā.

Sacensībās piedalījās rekordliels dalībnieku skaits – vairāk kā 500 dejotāji un viņu draugi no 23 kolektīviem – Bitīte, Bramaņi, Čiekurs, Daiļrade, Dancis, Dejotprieks, Dzīpars, Imanta (jaunieši), Imanta (vidējie), Jaunība, Kalve, Līgo, Ogre, Pērle, Rīdzenieks, Rotaļa, Teiksma, Uguntiņa, Ūsiņš, Vektors, Videnieki, Zalktis, Zīle un organizatori – TDA Dardedze.

Pieskaņojoties vietai, šī gada tēma bija “Pasakas” – visiem kolektīviem bija jāierodas komandas vienojošos tērpos. Ieradušies bija gan daudzas sarkangalvītes ar vilkiem, sniegbaltītes ar rūķīšiem, gan sivēntiņi, gan spēļu kārtis no Alises brīnumzemes, arī zīlītes un vēl daudz dažādi pasaku tēli!

Pēc svinīgās atklāšanas ceremonijas un ceļojošās balvas saņemšanas no pagājušā gada laureātiem TDA Zīles, sacensības varēja sākties. Dalībniekiem bija jāatrod un jāveic uzdevumi gan rūķu mežā, gan arī pasaku mežā. Tika pārbaudīta dejotāju tauste meklējot ierobežotā laukumā noliktas Aldara alus pudeles; spēja ātri pārvietoties, ja 10 cilvēkiem ir kopā sasietas kājas; dziesmu atpazīšana dungojot tik vienu nebalsīgo līdzskani; zināšanas par pasaku pārīšiem; spēja ātri pārlikt vērdiņu no kabatas kabatā, u.c. Protams, neizpalika arī „Greizā kompasa” īpašais dopinga uzdevums, kā arī šļakstīšanās uzdevums, kurā ar lidojošo šķīvīti virs galvām vajadzēja padot no upes izsmelto ūdeni, lai pēc iespējas ātrāk pielietu spaini līdz noteiktajam līmenim. Kā jau dejotājiem pienākas, vajadzēja arī šo to nodejot uz Tērvetes dabas parka skatuves, protams, izmantojot TDA Dardedze izvēlētos deju soļus.

Saulei spoži sildot un visiem meklējot un pildot uzdevumus ātri vien pienāca pēcpusdiena. Viens pēc ota finišā ieradās saguruši, bet arī laimīgi (daži gan svaigā gaisa ļoti apreibināti) dejotāji. Tur viņus jau gaidīja tēja un siltas desiņas, lai mazliet iestiprinātos pirms došanās atpakaļ uz Rīgu.

Pēc sacensībām dalībnieki pulcējās noslēguma pasākumā Rīgas Starptautiskajā sākumskolā, kur tika sveikti visi kolektīvi un 2011.gada Greizā kompasa uzvarētājam –TDA Vektors - pasniegta ceļojošā balva, kompass. Par labāko tērpu autoriem tika atzīti supermeni – TDA Jaunība un zīlītes – TDA Zīle. Pēc oficiālās apsveikumu daļas turpinājās dejas līdz rītausmai.

TDA "Dardedze" saka lielu paldies visiem sacensību dalībniekiem un līdzjutējiem, kā arī pasākuma draugiem un atbalstītājiem – Tērvetes dabas parkam, MammaDaba, Aldaris, Fazer, Gandrs, TNS Latvia, Valmieras piens, Saga ".


Video:

"Greizais kompass" 2011 1.daļa
"Greizais kompass" 2011 2.daļa

LV | ENG
Instagram Facebook Twitter